Har du husket å ta backup av bildene dine?

Før jul skulle jeg lage noen fotobøker, og henta derfor frem en av backupdiskene mine der jeg hadde alle bildene helt tilbake til år 2000.
Prøvde først den ene disken, men fikk ikke kontakt, prøvde så den neste, den fungerte heller ikke.
Hadde enda en disk der jeg trodde jeg kanskje hadde noen bilder, men den fungerte heller ikke.

Jeg kjente panikken ta meg. Bilder fra alle ferieturene mine, bilder av venner og kjente og ikke minst fra store begivenheter, bortevekk!

Siden jeg jobber i et datafirma så fikk jeg en kollega til å hente diskene for å se om han kunne få ut noe på dem. Men selv om han har masse erfaring, og har lykkes før, så lykkes han ikke med mine disker.

Ingen god følelse å vite at alle minnene man har fotografert fra 2000 – 2009 var borte.
Enkelte bilder har jeg lagt ut på nett, men mye av det som f.eks bryllupsbildene ligger på nett i veldig dårlig oppløsning, og kan derfor ikke brukes til noen ting.

Etter denne tragedien fant jeg ut at jeg måtte ha et backupsystem som er vanntett. Jeg kan virkelig ikke risikere at bildene av min datter blir borte også! Det er jo bilder og minner som også hun skal kose seg med når hun blir eldre.

Det første jeg gjorde var å opprette en konto på Jotta.
Jotta tilbyr online backup av alle typer filer. Filene kan enkelt deles over nett, og man har tilgang til de uansett hvor man befinner seg.
Jeg kjøpte Jotta ubegrenset, sånn at jeg kan lagre alle bildene mine eksternt.
Det kommer til å ta lang tid å få lastet opp alle bildene dit, men når det først er gjort er det bare å overføre hver gang jeg tar nye bilder, og da går det raskt!
Og ikke minst, filene er SIKRE!

Det andre jeg gjorde var å skaffe meg en Netgear Stora.
Den består av to harddisker, en som man lagrer filer på, og en som speiler den opprinnelige. Så hvis den ene harddisken ryker, så har man en eksakt kopi klar til bruk. Og man kan enkelt bytte ut den ødelagt disken med en ny, uten å miste noen filer.
Stora har flere funksjoner, f.eks enkel deling av filer over nettverket og mulighet for å se filer hvor som helst der man har internett.

Med denne løsningen tror jeg at bildene mine skal bli trygge!

Men det beste av alt: Jeg fant en siste harddisk, med backup av pc’en på! Og der fant jeg 75.000 bilder som jeg holder på å legge tilbake! Så det ser faktisk ut som jeg har funnet tilbake til ALLE bildene mine, til og med bildene fra bryllupet mitt!
Så da hjalp det da å ha 4 disker med backup og kopier av bildene på, selv om 3 av diskene røk så hadde jeg en siste disk som overlevde! Et mirakel!

Moralen er: TA BACKUP AV BILDENE DINE!! Og ikke stol på harddiskene dine. Plutselig kan det oppstå en feil som gjør at mer enn en disk ryker! Da kan man plutselig sitte med skjegget i postkassen, uten bilder!

Så har du ikke tatt backup, så gjør det NÅ! Ikke utsett det til i morgen, for i morgen kan det faktisk være for sent!